Humanitas Jongerenteam: 

Humanitas afd. Leeuwarden e.o.
Blokhuispoort 40, Leeuwarden.

Postbus 2556
t.a.v. Humanitas Jongerenteam
8901 AB  Leeuwarden.

Telefoon: 058-2666608.
E-mail:
leeuwarden@humanitas.nl


Centrale opvang van
informatie-en hulpvragen:


Zorgbelang Fryslân
(i.s.m. Steunpunt de Barones)
K.R. Poststraat 70-72
8441 ER  Heerenveen.

Telefoon: 085-4832432.
E-mail:
adviespunt@zorgbelang-fryslan.nl


 

Jongeren... ActiviteitenHet FSU Jongerenteam wint de "Cliënt in Beeld-prijs 2016"!

De Landelijke Cliëntenraad (LCR) heeft de juryprijs van de "Cliënt in Beeld prijs 2016" toegekend aan het Jongerenteam van het FSU! 

>>> Lees meer...

>>> Bekijk de video...


16-11-2016:

Het jongerenteam als docent

Zoals de studenten zelf aangeven: een leuke en interactieve gastles. Tijdens het 1ste jaar sociaal maatschappelijk dienstverlener krijgen alle studenten de leereenheid een dubbeltje op zijn kant. Het Friesland college in Leeuwarden heeft besloten dat het FSU jongerenteam hierin ook een rol kan spelen. 

Vanuit deze gedachte is het FSU jongerenteam uitgenodigd om een gastles te verzorgen over de ervaringen in het werkveld en de dagelijkse bezigheden binnen het jongerenteam. Leerlingen werden uiteraard ook getest op de kennis van sociale wetgeving en beroepsethiek. Dit gebeurde met stellingen/casussen en onder begeleiding van het FSU jongerenteam. 

De gastles is gevolgd door 66 leerlingen en met een hoop enthousiasme ontvangen. Dit is voor herhaling vatbaar.

>>> naar top van pagina


31-10-2016:

Een druk programma!

Maandag 31 oktober hebben 4 stagiaires van het jongerenteam een bezoek gebracht aan de Friese poort in Leeuwarden. Tijdens dit bezoek kwamen de zelf ontwikkelde workshops zoals altijd weer goed van pas. We hebben ook deze keer gedaan wat we het liefst doen, namelijk het jongerenteam vertegenwoordigd en informatie gegeven over alle onderwerpen die voor jongeren van toepassing zijn. 

De entreeopleiding van de Friese Poort heeft deelgenomen aan de workshops van het jongerenteam is het kader van de lessen een dubbeltje op zijn kant. Wij weten dat als je de groepen op een spelende manier dingen leert hier erg actief op werd gereageerd door de studenten. Bij deze workshops is het erg belangrijk dat de workshop interactief worden gehouden. De klassen deden super goed mee en waren fanatiek met de spellen. 

 We hebben een fantastisch leuke middag gehad met de complimenten van deelnemers en leraren.

>>> naar top van pagina


26 en 27-01-2016:

Workshops Monoliet

Op dinsdag 26 januari 2016 en woensdag 27 januari 2016 heeft het jongerenteam workshops gegeven aan jongeren met gedragsproblematiek. Dit gebeurde in Leeuwarden op 2 verschillende locaties van de Monoliet, Renn4 onderwijs. 

De workshops werden goed ontvangen door zowel docenten als de deelnemers. Het was een leerzame en leuke ervaring voor het jongerenteam!

>>> naar top van pagina


21-01-2016:

WhatTheFean!

WhatTheFean is een website voor jongeren van 12 tot 23 jaar in Heerenveen en de omliggende dorpen. WhatTheFean schrijft over nieuws, feitjes, meningen van jongeren en andere leuke dingen.

Je kan bij WhatTheFean terecht als stagiaire, vrijwilliger of als je niet helemaal weet wat je met je leven aan moet. Ook kan je een bezoek brengen aan WhatTheFean als je gewoon zin hebt in gezelligheid met andere jongeren. WhatTheFean is onderdeel van CJG Heerenveen, Centrum voor Jeugd en Gezin en van het Jongerenwerk van Welzijnsorganisatie Caleidoscoop, en is te vinden in het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Eerder waren er een aantal medewerkers van WhatTheFean langs gekomen bij het FSU om te kijken wie wij zijn, wat we doen en hoe we eventueel kunnen samenwerken. Op 21 januari zijn Stein, Melanie T. en Melanie K. naar Heerenveen gegaan om een bezoek te brengen aan WhatTheFean.

Hier hebben we een rondleiding gekregen, hebben we samen geluncht en gebrainstormd over de samenwerking. Een echt concreet plan is er nog niet, maar die zal er ongetwijfeld komen!
 

>>> naar top van pagina


26-11-2015:

Opening van Jimmy's in Leeuwarden

.
.

Afgelopen donderdag was de officiële opening van Jimmy's Leeuwarden! Wethouder Thea Koster opende Jimmy's met een graffitispuitbuis.

Wij waren er ook bij:
In het kort is verteld over wat wij als FSU jongerenteam doen, en over bij het spreekuur 'advies over geld' dat we vanaf 1 december bij Jimmy's starten! 

Verder werden er tijdens de opening leuke workshops graffiti spuiten, rap en 'Jimmy's voor Dummies' gegeven. Jimmies voor Dummies is een workshop speciaal voor wie nog niet veel van Jimmy’s af weet. Het was een gezellige opening! 

Nog geen idee wat Jimmy's is? 
Bij Jimmy's kun je als jongere tussen de 12 en 27 jaar terecht om leeftijdsgenoten te ontmoeten, workshops en trainingen te volgen, en onder andere muziek te maken. Het ontwikkelen van talent staat bij Jimmy's centraal. 

>>> naar top van pagina


17-11-2015:

Workshops Pitstop!

Dinsdag 17 november zijn we met het FSU Jongerenteam bij Pitstop Leeuwarden geweest om workshops te geven.

Pitstop is een time-out voor studenten die vast dreigen te lopen of vast zijn gelopen in hun opleiding. Bij Pitstop werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

De workshops die gegeven werden waren: Moneypoly, 18 EN NU? en het Studentenbudgetspel.

De groep werd verdeeld in 2 groepen, waarbij we de studenten tegen de begeleiders lieten spelen. Uiteindelijk hebben de studenten de begeleiders dik ingemaakt en terecht gewonnen!

Iedereen was erg enthousiast. De studenten, begeleiders en het FSU Jongerenteam vonden het een leerzame en geslaagde ochtend.

(Klik op de foto voor een vergroting) 

>>> naar top van pagina


10-09-2015:

Vrijwilligersbeurs

Op 10 september organiseerden Wellzo vrijwilligerswerk, Loket Werken en Leren en de Bibliotheek een vrijwilligers beurs in Grou. Er stonden verschillende organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden. 

Het FSU was er ook bij met een eigen stand. Het doel was om nieuwe vrijwilligers te werven. We hebben tijdens de vrijwilligers beurs met geïnteresseerden gepraat. Het jongerenteam was er ook bij. 

In het interview vertelt het jongerenteam over hoe het komt dat jongeren in armoede terechtkomen, hoe ze dit beleven en vooral wat de gevolgen zijn.

>>> naar top van pagina


24-06-2015:

Workshops Nordwin College

Op 24 juni 2015 heeft het FSU Jongerenteam workshops gegeven op het Nordwin College in Leeuwarden. Het ging hier om een grote groep van 200 leerlingen. Het Jongerenteam heeft nog nooit voor zo'n grote groep gestaan, dus er ging veel voorbereiding aan vooraf. 

We besloten de workshops het studentenbudgetspel, het rad, het lijnenspel, 18 & nu?, moneypoly en roddelen mee te nemen. Ook is er een quiz gemaakt en zijn er verschillende stellingen bedacht om een debat over te voeren. 

Bij het maken van het draaiboek besloten we om de nieuwe stagiaires, die normaal gezien pas na de zomervakantie stage komen lopen, ook uit te nodigen om te komen helpen. Twee van de nieuwe stagiaires waren aanwezig tijdens het geven van de workshops. 

De klassen van het Nordwin College werden verdeeld in groepjes en gingen bezig met de workshops, de quiz en het debat. Het geven van de workshops was af en toe chaotisch door de grote groepen leerlingen, maar het was zeker leuk om te doen. De leerlingen reageerden over het algemeen erg enthousiast. Vooral op de quiz werd zeer positief gereageerd, dus die het Jongerenteam zeker vaker gebruiken als workshop! Het was een erg geslaagde ochtend!


15-05-2015:

Collecte Oranje Fonds

Van 27 april tot en met 2 mei collecteerde het FSU voor het Oranje Fonds in Leeuwarden. Er werd  €484,26 opgehaald met deze collecte. Hiervan ontvangt het FSU de helft van het opgehaalde bedrag. De andere helft van de opbrengst besteedt het Oranje Fonds aan sociale initiatieven in Friesland. Het opgehaalde bedrag wordt zo voor honderd procent besteed, aan sociale doelen in de nabije omgeving.

In totaal haalde het Oranje Fonds bijna een half miljoen euro op met stichtingen en verenigingen in het land. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, is dankbaar voor het opgehaalde bedrag en dat vrijwilligers wilden collecteren: 

“Door samen met maatschappelijke organisaties te collecteren, ook voor hun eigen doel, wordt ineens heel concreet duidelijk waar geld voor nodig is. En daarnaast worden tegelijkertijd andere sociale initiatieven uit de provincie gesteund. Het mooie is dat er nog veel voordeuren waren waar niemand aanbelde, dus we hopen dat volgend jaar nog meer organisaties mee doen. Zo kunnen we hen heel direct ondersteunen.” 

Het FSU bedankt alle vrijwilligers die hebben geholpen met collecteren! 


12-05-2015:

Pitstop

Het FSU jongerenteam is afgelopen dinsdag 12 mei naar Pitstop in Heerenveen geweest om workshops te geven. 
Pitstop is een ondersteunend programma van het Friesland College, voor studenten die dreigen vast te lopen of zijn vastgelopen in hun opleiding. 

De studenten reageerden erg leuk op de workshops. Ze deden allemaal heel fanantiek mee. Zelfs de leraren waren enthousiast en deden leuk mee. 

Op 2 juni 2015 wordt er nog een workshop geven door het Jongerenteam bij Pitstop in Leeuwarden. 
Na de zomer worden er standaard om de 8 weken workshops georganiseerd bij Pitstop. 
Het FSU Jongerenteam heeft daar erg veel zin in. 

(Klik op de foto voor een vergroting) 

>>> naar top van pagina


16-01-2015:

Flyeractie

Vrijdag 16 januari heeft het jongerenteam flyers uitgedeeld op de Nieuwestad bij de Waag. Wij hebben dit gedaan ter promotie van ons nieuwe spreekuurpunt in de bibliotheek van Leeuwarden. 

Dit spreekuurpunt zal op afspraak zijn in de bibliotheek. Wij kunnen op dit spreekuurpunt mensen ondersteunen met allerhande problemen. Van het invullen van formulieren naar ingewikkelde financiële problemen. 

Wij hebben veel flyers uitgedeeld en veel mensen weten te bereiken. Ondanks het weer was het een zeer geslaagde actie!

(Klik op de foto voor een vergroting) 

>>> naar top van pagina


23-10-2014:

Promotiefilmpje

Zie hier het nieuwe promotiefilmpje van het FSU Jongeren Team!

Klik op de foto hierboven om de video te starten

23-09-2014:

Workshop Humanitas.

Het FSU jongerenteam heeft bij Humanitas haar workshops gepresenteerd. Dit vond plaats op 23-9-2014. 

Wij hebben hier een presentatie gegeven over wat de FSU Jongeren doen, er is een rollenspel uitgevoerd en er zijn meerder spellen uit onze workshops gedaan. 
Tijdens het rollenspel hebben wij een casus behandeld. Deze zijn in twee verschillende stijlen uitgevoerd. Een positieve en een negatieve stijl. Bij de negatieve manier werd de cliënt de les gelezen en verteld wat hij moest gaan doen. Bij de positieve manier werd met de cliënt de mogelijkheden besproken. Wij probeerden hiermee aan te tonen hoe je goed met jongeren kunt communiceren. Hen niet de les lezen maar juist zelf laten bedenken wat goed zou werken.

Wij hebben ook meerdere van onze spellen gespeeld. Waaronder onze nieuwste ontwikkeling: 18 en nu? Dit spel was een daverend succes en de aanwezigen waren er erg enthousiast over. 

Na kwam het ook op zijn einde. Humanitas was erg blij dat wij dit hebben gedaan en vroegen zich ook af waarom er niet zoiets als het FSU Jongerenteam in Groningen bestaat. 

Na een avond van uitleg en spelletjes kreeg iedereen wat leuke goodies en folders mee. Zo kwam deze avond tot een succesvol einde.

(Klik op de foto's voor een vergroting!)                                                                       >>> naar top van pagina

.
.

06-09-2014:

Vrijwilligersbeurs

Zaterdag 6 september heeft het FSU Jongerenteam op de vrijwilligersbeurs in de Harmonie gestaan. Het Jongeren team heeft deze dag veel informatie gegeven aan mensen die de  deze beurs bezochten. 

Er waren veel mensen die opzoek waren naar vrijwilligerswerk, maar ook mensen die graag wat informatie wilden hebben over het FSU Jongerenteam.

(Klik op de foto voor een vergroting) 

 

 

 

>>> naar top van pagina


29-08-2014:

Workshop Friese Poort.

Vrijdag 29 augustus 2014 heeft het jongerenteam een workshop bij het opleidingscentrum Friese Poort gegeven. De workshop werd gegeven aan de studenten van de opleiding detail handel. 
De insteek van de workshop was het bewust omgaan met geld. Hierdoor leer je speelsgewijs wat bepaalde instanties doen zoals bijvoorbeeld DUO, de belastingdienst of een woningcorporatie. Bij elk spel is geld te verdienen en aan het eind krijgt de winnaar een prijs(je).

De spellen die we voor de vrijdag ochtend hebben gebruikt zijn; Moneypoly, het draaiend Rad, Roddelen en het Lijnenspel. Het was een zeer geslaagde ochtend, het team is zeer tevreden met het resultaat.
Maar bovenal vonden de deelnemers het leerzaam en leuk om te doen.     

(Klik op de foto's voor een vergroting!)                                                                       >>> naar top van pagina

.
.
.
.

27-06-2014:

Presentatie workshops.

Op vrijdag 27 juni heeft het jongerenteam van het FSU een spelletjesmiddag georganiseerd voor de achterban. Het doel van deze spelletjesmiddag was dat de achterban ook inzicht kon krijgen wat voor workshops het FSU te bieden heeft. Zo kunnen ze er eventueel zelf ook gebruiken van maken voor cliënten of cliëntenraden. De spelletjesmiddag was zeer geslaagd en we zullen dit in de toekomst ook vaker gaan doen!

(Klik op de foto's voor een vergroting!)                                                                       >>> naar top van pagina

Workshop: "Did you know?"
Workshop "Moneypoly"
Groepsfoto met de uitgereikte certificaten.
Workshop "Het Ganzenbordspel"

12-06-2014:

Opening informatiemarkt in de Barones.

De informatiemarkt, die door het door steunpunt de Barones in samenwerking met het FSU jongerenteam, in Heerenveen georganiseerd werd, is zeer geslaagd!
De wethouder van de gemeente Heerenveen Coby van der Laan heeft de infomarkt om 14:00 uur doormiddel van een kort praatje over het belang van dit soort bijeenkomsten en waarom het zo belangrijk is voor de burgers van de gemeente Heerenveen. Daarna heeft ze samen met de Teamleider van de Barones jongeren Anneke de Roos de informatiemarkt geopend.
Er waren op de infomarkt 18 verschillende instellingen aanwezig zoals o.a. Barones, Vocis Brink bewind voering, vluchtelingenwerk, jongerenpunt en het FSU (jongeren).
Ook was er live muziek en koffie en thee voor iedereen beschikbaar. De infomarkt duurde tot 17:00 uur en was een succes. Dit jaar plannen we wederom een datum voor een informatiemarkt.

>>> Lees hier het artikel van Flitsnieuws.nl                                                              >>> naar top van pagina

Foto's: Max van Gelder

10-09-2014:

Vrijwilligersbeurs

Op 10 september organiseerden Wellzo vrijwilligerswerk, Loket Werken en Leren en de Bibliotheek een vrijwilligers beurs in Grou. Er stonden verschillende organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden. 

Het FSU was er ook bij met een eigen stand. Het doel was om nieuwe vrijwilligers te werven. We hebben tijdens de vrijwilligers beurs met geïnteresseerden gepraat. Het jongerenteam was er ook bij. 

Er waren veel mensen die op zoek waren naar vrijwilligerswerk maar ook mensen die graag wat informatie wilden over het FSU Jongerenteam.

>>> naar top van pagina


27-05-2014:

Overleg met de gemeente Leeuwarden

Op 27 mei 2014 is het jongerenteam bij een bijeenkomst van de gemeente Leeuwarden geweest om te kijken naar de informatiebehoefte van cliënten.

Dit hebben wij gedaan aan de hand van casussen van cliënten. Bij ons gingen ouders scheiden en hierdoor werd één van de dochters agressief. De vraag aan ons: hoe zou de moeder op zoek gaan naar informatie.

Wij dachten dat de moeder het eerst hulp ging zoeken bij de school en familie. Zij zou niet op grote organisaties afstappen zoals de gemeente of jeugdzorg.

Ons idee was dan ook dat een spreekpunt op de school of in het wijkcentrum een goede oplossing zou zijn. Het is dichtbij en bekend. daarnaast geeft het minder het gevoel dat je een nummertje bent bij een grote organisatie.

Ook heeft de gemeente ons beloofd dat wij de resultaten van deze bijeenkomsten zullen krijgen. Als wij deze resultaten zullen ontvangen en we mogen het publiceren zullen wij het ook op deze pagina zetten.

                                                                                                                                      >>> naar top van pagina


22-05-2014:

Op 22 mei 2014 is het FSU Jongerenteam naar een werkgroep ter bestrijding van de armoede in Nederland van de gemeente Leeuwarden gegaan. 
Tijdens deze bespreking hebben wij het met meerdere professionals o.a. gehad over hoe wij met het beperkte budget van de gemeente de armoede kunnen blijven bestrijden.
Hierin hebben wij het vooral gehad over hoe de Sociale Wijkteams dat nu doen binnen Leeuwarden. 

De partijen die hierbij aanwezig waren zijn: Kredietbank Nederland, meerdere incassobureaus, FSU schuldhulpverlening en Jongerenteam, gemeente Leeuwarden.  13-05-2014:

Ab Harrewijnprijs 2014

Elk jaar op 13 mei, de sterfdatum van Albert Bastiaan Harrewijn, wordt de Ab Harrewijn prijs uitgereikt. Ab was een politicus en dominee en kwam op voor de onderkant van de samenleving.

Vorig jaar heeft het FSU jongerenteam de Ab Harrewijn prijs gewonnen en kreeg daarom € 5000,- en een glazen kunstwerk. Dit kunstwerk fungeert als zogenaamde wisselbeker en wordt elk jaar doorgeven aan de nieuwe winnaars. 

Ook dit jaar werd de prijs opnieuw uitgereikt en gingen Cerra Postma, Chris Lourens en oud stagiaire Lisa Paassen naar de prijsuitreiking in de Muiderkerk te Amsterdam om de prijs door te geven aan de nieuwe winnaars.

De 3 genomineerden van deze prijs waren dit jaar:

  • Mariët Mensink en Maria van den Muijsenbergh, initiatiefnemers van het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen.
  • Annemiek Onstenk, initiatiefnemer van multimediaal project Qracht 500. (knipoog naar de Quote 500)
  • Bert Schulte en Joy Falkena van De Achterban in Den Haag.

De winnaars van de Ab Harrewijnprijs 2014 zijn geworden: Mariët Mensink en Maria van den Muijsenbergh.

>>> Lees meer op www.abharrewijnprijs.nl                                                                 >>> naar top van pagina


Een nieuwe poster van het Jongeren Team.

Klik op de afbeelding voor onze nieuwe folder!Video van de Tûmba Upgrade

Klik op de foto om de video te starten

Op vrijdag 6 september 2013 vond er op de vrijdagmarkt in Leeuwarden een Tumba Upgrade plaats. Upgraders, bestaande uit de jongerenafdeling van het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden (FSU) hebben in het kader van Internationale Alfabetiseringsdag voorbijgangers getrakteerd op een zelfgemaakte portemonnee en een euro. 

Tijdens deze Upgrade die om 14.00 uur op de Vrijdagmarkt bij het Fries Museum van start ging, hebben de Upgraders op een ludieke manier een bijdrage geleverd aan een betere wereld EN (inter)nationale scholingsprojecten!

>>> Klik hier voor de speciale Tûmba Upgrade pagina.


De kunst van het rondkomen:

Op 5 juni 2013 was in de Raadzaal van het Stadhuis van Leeuwarden het FSU jongeren team weer actief bij het project: Kunst van het rondkomen! Beleidsmakers, bestuursleden, hulp- en dienstverleners waren hiervoor uitgenodigd. Namens de Gemeente Leeuwarden was  Loco-burgemeester en Wethouder van zorg & opvang, werk & inkomen, financiën en sport, de heer Andries Ekhart aanwezig. 

De FSU jongeren hebben laten zien hoe het mogelijk is om rond te komen als je een bijstandsuitkering hebt, dit hebben ze gedaan via het budgetspel. 

>>> Klik hier voor het artikel met foto's.

>>> Naar de top van de pagina.


Het FSU Jongeren Team wint de "Ab Harrewijn Prijs" 2013!

Sinds 2003 wordt ieder jaar op 13 mei de "Ab Harrewijn Prijs" uitgereikt aan iemand (persoon of groep) die zich uitzonderlijk inzet voor mensen die leven aan de onderkant van onze samenleving.

Lisa Paassen van het FSU Jongeren Team is dit jaar de winnaar van deze prijs, die uitgereikt werd door Ineke van Gent.
Het FSU jongerenteam, verzorgt de jongerenspreekuren en organiseert workshops op o.a. scholen, waarbij voorlichting wordt gegeven over uitkeringen en sociale zekerheid, scholing, studiefinanciering, zorg- en huurtoeslag, werk en CAO, omgaan met geld en schulden. 

>>> Klik hier voor het juryrapport, meer berichten in de media en foto's


Minder jongeren in de Bijstand, maar wel méér werkeloos!

Ondanks dat de jeugdwerkloosheid stijgt, zitten er steeds minder jongeren in de bijstand. Vooral in de grote steden is het aantal jongeren tot 27 jaar met een bijstandsuitkering flink gedaald. In Utrecht is de daling het grootst. In juni 2011 waren daar nog 1588 jongeren die een bijstandsuitkering kregen. Een jaar later zijn dat er nog maar 618. Dat is een daling van 61%. Ook in Eindhoven (-35%), Almere (-27%) en Rotterdam (-25%) daalde het aantal jongeren in de bijstand flink.

Dit is opvallend, omdat de werkloosheid onder jongeren het afgelopen jaar juist fors is gestegen: 12,2% zit zonder werk. Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat jongeren langer doorstuderen.

>>> Klik hier om het hele artikel te lezen!                                                           >>> naar top van pagina


Klik op de afbeelding voor de hele folder.

Promotie stunt in Leeuwarder binnenstad!

Het FSU jongerenteam heeft op 13-12-2012 een promotie stunt uitgevoerd in de binnenstad van Leeuwarden. Tijdens deze actie hebben zij o.a. met verschillende vrijwilligers folders verspreid. 

De bedoeling was om meer bekendheid te geven aan het werk van de FSU jongeren, die leeftijdsgenoten advies, informatie en ondersteuning willen geven over bijvoorbeeld:

  • Uitkeringen en Sociale zekerheid
  • Huur- en Zorgtoeslag
  • Scholing
  • Studiefinanciering
  • Werk en CAO
  • Geld en Schulden

Dit alles onder het motto: 

    Vóór jongeren, Dóór jongeren!           Zie ook...