Humanitas Jongerenteam: 

Humanitas afd. Leeuwarden e.o.
Blokhuispoort 40, Leeuwarden.

Postbus 2556
t.a.v. Humanitas Jongerenteam
8901 AB  Leeuwarden.

Telefoon: 058-2666608.
E-mail:
leeuwarden@humanitas.nl


Centrale opvang van
informatie-en hulpvragen:


Zorgbelang Fryslân
(i.s.m. Steunpunt de Barones)
K.R. Poststraat 70-72
8441 ER  Heerenveen.

Telefoon: 085-4832432.
E-mail:
adviespunt@zorgbelang-fryslan.nl


 

Jongeren... Workshops


Beschikbare Workshops:

Workshop: "Handle with or without money!"

Klik op de afbeelding voor de poster.

FSU Jongeren heeft samen met Present Promotions een workshop ontwikkeld. De workshop gaat over schulden en heeft een internationale titel gekregen:

   Handle with or without money!

Op de spreekuurpunten van FSU Jongeren kwamen we er achter dat er toch heel veel jongeren schulden hebben. Zo was een jongen van 18 voor liefst € 7000,- in de schulden beland. FSU Jongeren vond dat hier wat aan moest gebeuren, vandaar de workshop.

Op verschillende scholen is de workshop inmiddels gegeven en het slaat goed aan. Scholen bellen al zelf naar de FSU jongeren met de vraag of wij de workshop willen geven. 

De workshop is gebaseerd op het tv-programma ‘Ik hou van Holland’ van Linda de Mol. De leerlingen ontdekken spelenderwijs hoe je in de schulden komt, hoe je er mee om kan gaan en ook hoe je er vanaf kunt komen.

Workshop: "Het Ganzenbordspel"

Klik op de afbeelding voor de folder.

Het traditionele Ganzenbordspel in een nieuw jasje! Beleef het avontuur in het doolhof van de sociale zekerheid met valkuilen en kansen:

   Ganzenbordspel Sociale Zekerheid

Wat is het?

Het Ganzenbordspel laat deelnemers op een indringende maar speelse manier beleven, hoe het is om afhankelijk te zijn van een uitkering. In tegenstelling tot het traditionele Ganzenbordspel is dit spel levensecht en levensgroot!

Voor wie?

 • Opleidingen: Het spel kan gebruikt worden als aanvulling op het lesprogramma.
 • Instellingen: Medewerkers van het CWI, UWV en de Sociale Dienst kunnen ervaren en inzien, wat het effect van hun werk is op cliënten.
 • Het spel kan ook worden ingezet op manifestaties en informatiebijeenkomsten.

Doel van het spel?

De opzet is om aan de hand van gespeelde situaties en discussies meer begrip te krijgen voor de situatie van uitkeringsgerechtigden.

Workshop: "Did you know?"

Vijf verschillende spellen over wetten over de sociale zekerheid:

   Did you know?

Wat is het?

In deze workshop wordt spelenderwijs uitleg gegeven over de wetten in de sociale zekerheid zoals de WMO, Wajong, WWB etc. Er zitten 5 verschillende spellen in die op een totaal duur van ongeveer 1 tot 1,5 uur moeten duren. Bij de spellen kan speelgeld gewonnen worden, en de persoon of groep die aan het eind van het spel het meeste geld heeft is de winnaar! De winnaar(s) krijgt een goodiebag mee met veel informatie en leukigheden mee.

Voor wie?

 • De workshop kan gebruikt worden op scholen, waar ze meer kunnen leren over verschillende wetten.
 • Het kan gebruikt worden bij (zorg)instellingen waar de sociale zekerheid van belang is.
 • De workshop kan gebruikt worden bij informatiebijeenkomsten, conferenties etc. waar de wetten van de sociale zekerheid van belang zijn.

Doel van het spel?

Jongeren wegwijs maken in de wirwar van wetten/regelingen van de sociale zekerheid.

Workshop: "Moneypoly"

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Moneypoly is een workshopspel ontwikkeld door het jongerenteam.

   Moneypoly

Wat is het?

Het spel is gebaseerd op het bestaande spel monopoly. Je begint met een startbedrag. Dit startbedrag zijn je inkomsten. Dit kunnen zijn: studiefinanciering, zorgtoeslag en huurtoeslag. Als je hebt gedobbeld kom je daarna terecht op een aantal vakken, deze vakken zijn: studiefinanciering, kanskaart, gas/water/licht, huurtoeslag, supermarkt, loon, zorgverzekering, CJIB, sportschool, stagevergoeding, lesgeld, telefoonrekening, zorgtoeslag, telecommunicatie en tv. Degene die aan het einde van het spel het meeste geld heeft wint!

Voor wie?

 • Het spel is geschikt voor scholen om zo op spelenderwijs te leren wat er allemaal bij komt kijken als je 18 wordt en/of op jezelf gaat wonen. 
 • Het kan gebruikt worden bij (zorg)instellingen waar jongeren de doelgroep zijn.
 • Het spel kan ook worden ingezet bij informatiebijeenkomsten en andere manifestaties.

Doel van het spel?

Het doel van het spel is om jongeren oplettend te maken met wat er allemaal bij komt kijken als je 18 jaar bent geworden en als je op jezelf woont.

Workshop: "18 en nu?"

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

18 en nu? is een gloednieuw workshopspel ontwikkeld door het FSU Jongerenteam.

   18 en nu?

Wat is het?

18 en nu is een spel gebaseerd op Tetris.
De spelers krijgen een blok van de spelleider. Op dit blok staat een onderwerp, bijvoorbeeld telefoonabonnementen. De speler krijgt dan een vraag over dit onderwerp. Als zij deze goed beantwoorden krijgen zij hiervoor geld.

Het spel heeft in totaal 5 onderwerpen. Deze zijn:

 • Abonnementen
 • 18 en nu?
 • DUO
 • Algemene verzekeringen
 • Toeslagen en heffingen

Voor wie?

 • Het spel is geschikt voor scholieren om zo op spelenderwijs te leren wat er allemaal bij komt kijken als je 18 wordt en/of op jezelf gaat wonen. 
 • Het kan gebruikt worden bij (zorg)instellingen waar jongeren de doelgroep zijn.
 • Het spel kan ook worden ingezet bij informatiebijeenkomsten en andere manifestaties.

Doel van het spel?

Het doel van het spel is om het veld te vullen met de vakken. Het is dus belangrijk de vragen goed te beantwoorden zodat de spelers een blok mogen plaatsen. Hierdoor verdienen ze geld en kan men winnen van de andere spelers. 
Dit zorgt ervoor dat de deelnemers op spelenderwijs leren over de 5 genoemde onderwerpen.


    Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten...?
    Neem dan contact op met het FSU Jongerenteam.


16-11-2016:

Het jongerenteam als docent

Zoals de studenten zelf aangeven: een leuke en interactieve gastles. Tijdens het 1ste jaar sociaal maatschappelijk dienstverlener krijgen alle studenten de leereenheid een dubbeltje op zijn kant. Het Friesland college in Leeuwarden heeft besloten dat het FSU jongerenteam hierin ook een rol kan spelen. 

Vanuit deze gedachte is het FSU jongerenteam uitgenodigd om een gastles te verzorgen over de ervaringen in het werkveld en de dagelijkse bezigheden binnen het jongerenteam. Leerlingen werden uiteraard ook getest op de kennis van sociale wetgeving en beroepsethiek. Dit gebeurde met stellingen/casussen en onder begeleiding van het FSU jongerenteam. 

De gastles is gevolgd door 66 leerlingen en met een hoop enthousiasme ontvangen. Dit is voor herhaling vatbaar.

>>> naar top van pagina


31-10-2016:

Een druk programma!

Maandag 31 oktober hebben 4 stagiaires van het jongerenteam een bezoek gebracht aan de Friese poort in Leeuwarden. Tijdens dit bezoek kwamen de zelf ontwikkelde workshops zoals altijd weer goed van pas. We hebben ook deze keer gedaan wat we het liefst doen, namelijk het jongerenteam vertegenwoordigd en informatie gegeven over alle onderwerpen die voor jongeren van toepassing zijn. 

De entreeopleiding van de Friese Poort heeft deelgenomen aan de workshops van het jongerenteam is het kader van de lessen een dubbeltje op zijn kant. Wij weten dat als je de groepen op een spelende manier dingen leert hier erg actief op werd gereageerd door de studenten. Bij deze workshops is het erg belangrijk dat de workshop interactief worden gehouden. De klassen deden super goed mee en waren fanatiek met de spellen. 

 We hebben een fantastisch leuke middag gehad met de complimenten van deelnemers en leraren.

>>> naar top van pagina


Workshop Frieslandcollege

Op 18 juni heeft het FSU Jongerenteam de workshop "Did you know" gegeven. De workshops vonden 
plaats op het Frieslandcollege, locatie D'Drive, waar de leerlingen een LLB week hadden. We hebben 
3 keer een workshop van 1,5 uur gegeven.

De leerlingen werden opgesplitst in kleinere groepjes en ingedeeld bij een spel, na 15 minuten gingen zo door naar het volgende spel. Door de vragen goed te beantwoorden en opdrachten goed uit te voeren konden ze geld verdienen, wat ze later konden gebruiken bij het eindspel. 

De leerlingen deden fanatiek mee aan de spellen en waren enthousiast over de workshop, aan het eind van de workshop kreeg het winnende team een goodiebag mee naar huis. Het was een geslaagde leerzame dag! 


22 mei 2014 is het FSU Jongerenteam naar een werkgroep ter bestrijding van de armoede in Nederland van de gemeente Leeuwarden gegaan. 
Tijdens deze bespreking hebben wij het met meerdere professionals o.a. gehad over hoe wij met het beperkte budget van de gemeente de armoede kunnen blijven bestrijden.
Hierin hebben wij het vooral gehad over hoe de Sociale Wijkteams dat nu doen binnen Leeuwarden. 

De partijen die hierbij aanwezig waren zijn: Kredietbank Nederland, meerdere incassobureaus, FSU schuldhulpverlening en Jongerenteam, gemeente Leeuwarden.